Recepten

Hieronder kun je de recepten vinden die zijn ingestuurd.

Dutch baby met lemon curd en sinaasappel

Lekker met een glas mandarijn-cranberrysap van half mandarijn-sap en half cranberry-sap.

Tags Dutch baby, Recept van de boer
Voorbereidingstijd 10 minutes
Kooktijd 15 minutes
Totale tijd 25 minutes
Van MergellandEi

Ingrediënten

  • 2 stuks Eieren
  • 1 zakje Vanillesuiker
  • 70 gram Bloem
  • 120 ml Melk
  • 1 theelepel Gemberpoeder djahé
  • 2 eetlepels Boter
  • 4 eetlepels Lemoncurd
  • 2 eetlepels Muntblaadjes fijngehakt
  • 1 stuk sinaasappel geschild
  • 1 theelepel poedersuiker

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220ºC en zet een ovenschaal erin.

  2. Klop de eieren met de vanillesuiker luchtig en lichtgeel. Meng de bloem, melk en gemberpoeder voorzichtig erdoor.

  3. Smelt de boter in de hete ovenschaal en giet het beslag erin. Bak in de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin aan de randjes en opgeblazen in het midden.

  4. Serveer de 'Dutch baby' met lemon curd, munt en sinaasappelpartjes. Bestrooi eventueel met poedersuiker.

Notities

Tip:

Maak zelf lemon curd:  Smelt 50 gram boter met 100 gram suiker. Voeg rasp en sap van 2 citroenen en 2 eieren toe. Kook al roerend langzaam op een lage stand tot de gewenste dikte. Zeef de lemon curd en schenk in een schone (jam)pot.

Portobello risotto

Vegetarisch & glutenvrij

Soort gerecht Main Course
Keuken Italian
Tags Portobello, Recept van de boer, Risotto
Totale tijd 45 minutes
Porties 4 personen
Van Zwamburg

Ingrediënten

  • 4 stuks Portobello's
  • 250 gram Risottorijst
  • 20 gram Gedroogde bospaddenstoelen
  • 2 stuks Bospaddenstoelen-bouillonblokjes
  • 150 gram Kastanjechampignons
  • Sap van een citroen
  • Peterselie
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels Olijfolie
  • 4 eetlepels Boter
  • Peper, zout en bospaddenstoelen uit de molen
  • 250 ml Heet water

Instructies

  1. Wel de gedroogde bospaddenstoelen circa 15 minuten in 250 ml heet water. Laat de paddenstoelen goed uitlekken en bewaar het vocht om aan de bouillon toe te voegen.

  2. Breng 1 l water met de bouillonblokjes aan de kook. Snipper de ui fijn, snijd de kastanjechampignons in plakjes.

  3. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan en doe de ui erin. Fruit deze minstens 10 minuten op laag vuur, zonder ze te laten verkleuren. Zet het vuur wat hoger en voeg de rijst toe. Roer nog even en draai het vuur hoog.

  4. Haal de bospaddenstoelen uit het vocht en voeg dit vocht bij de andere bouillon.

  5. Blus af met witte wijn. Blijf roeren tot al het vocht door de rijst is opgenomen. Draai het vuur laag, laat de risotto zachtjes pruttelen en schep er steeds een lepel bouillon bij als de vorige lepel geabsorbeerd is. Ga hiermee door tot de rijst zacht is maar nog wel een beet heeft. Dit zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen.

  6. Zet intussen een droge grillpan op het vuur en gril de kastanjechampignons en bospaddenstoelen. Na het grillen doe je het paddenstoelen mengsel in een kom samen het citroensap, peterselie, peper en zout en hussel je het door elkaar.

  7. Haal de risotto van het vuur breng op smaak met zout, peper en paddenstoelenmolen. Roer de boter, peterselie en paddenstoelen erdoor. De risotto moet een romige, min of meer vloeibare substantie hebben, dus als het nodig is moet je er nog wat extra bouillon door roeren. Leg het deksel op de pan en laat de risotto ongeveer 3 minuten tot rust komen.

  8. Verdeel de risotto over de portobello’s en verdeel de Parmezaanse kaas erover.

  9. Zet dit nog 10 minuten onder de gril.

Portobello burger

Soort gerecht Main Course
Tags Burger, Portobello, Recept van de boer
Totale tijd 15 minutes
Porties 2 personen
Van Zwamburg

Ingrediënten

  • 4 stuks Portobello's
  • 1 stuk Avocado in plakken
  • 1 stuk Tomaat in plakken
  • 1 stuk Rode ui in ringen
  • 2 theelepels Sesamzaadjes
  • 1 handje Rucola
  • 2 eetlepels Mayonaise
  • 1 theelepel Sambal
  • 1 theelepel Ketjap Manis
  • 2 plakjes (Cheddar)kaas

Instructies

  1. Bak de portobello’s in olie of smeer ze eerst in met olie en leg ze dan op de gril of bbq. Leg op 2 portobello’s alvast de plakjes kaas zodat deze kunnen smelten.

  2. Rooster in een droge koekenpan de sesamzaadjes.

  3. Meng de mayonaise met sambal en ketjap manis.

  4. Begin met de portobello’s zonder kaas, doe hier wat sambal-mayonaise op en de rucola, tomaat, uien ringen en avocado.

  5. Doe dan de portobello’s met kaas erboven op met de kaas naar beneden.

  6. Garneer met sesamzaadjes.

Notities

Als variatie kan er natuurlijk ook een echte duurzame hamburger van een van onze vleesproducten tussen.

Portobello ei

Een glutenvrij lunchgerecht.

Tags Ei, Portobello, Recept van de boer
Totale tijd 5 minutes
Porties 1 persoon
Van Zwamburg

Ingrediënten

  • 2 stuks Portobello
  • 2 stuks Eieren
  • Peper, zout en bospaddenstoelen uit de molen

Instructies

  1. Snij het resterende stukje steel van de paddenstoel weg.

  2. Leg de portobello met de lamellen naar boven op een bordje en breek een ei open en doe het in de paddenstoel.

  3. Breng naar eigen wens op smaak met peper, zout, chilipoeder, kerriepoeder of Italiaanse kruiden.

  4. Zet het bordje 2 minuten in de magnetron op ongeveer 750 Watt. (in de oven kan natuurlijk ook maar dan duurt het ongeveer 30 minuten bij 200 graden)

Notities

Als mogelijke variatie:

  • Kluts het ei van te voren.
  • Doe eerst wat spinazie in de portobello al vorens het ei.
  • Garneer met (geiten)kaas, ham, spekjes of gerookte zalm.

Miserable

Tags Miserable, Recept van de boer
Van MergellandEi

Ingrediënten

  • 5 Eiwitten Beslag
  • 50 gram Suiker Beslag
  • 50 gram Tarwebloem Beslag
  • 250 gram Poedersuiker Beslag
  • 150 gram Amandelpoeder Beslag
  • 4 Eidooiers Creme
  • 125 gram Suiker Creme
  • 125 ml Water Creme
  • 1 zakje Vanillesuiker of stokje Creme
  • 250 gram Echte boter Creme

Instructies

  1. Klop eiwit en suiker luchtig.

  2. Zeef bloem/amandelpoeder/poedersuiker en meng met eiwitmengsel.

  3. Smeer een laag van een halve cm deeg op een ingevette bakplaat.

  4. Bak 20-25 minuten bij 190°C.

  5. Suiker, vanillesuiker met water in een pan rustig laten koken tot suiker begint te carameliseren.

  6. Klop eidooiers luchtig. Voeg heel voorzichtig het nog warme suikerwater erbij. Klop mengsel tot het koud is.

  7. Meng boter in kleine stukjes erdoorheen. Verdeel afgekoelde koek in twee stukken, en meng de botercreme ertussen.

  8. Enkele uren in de koelkast laten staan.

Notities

  • Serveren met een laagje poedersuiker.
  • Je kan de creme er ook opsmeren in plaats van ertussen. Ook lekker!
  • Liever geen botercreme?  Met mascarpone, slagroom en aardbei is de bodem ook heerlijk.

Kaas-uien cake

Lekker bij de borrel of met een salade bij de lunch!

Tags Cake, Kaas, Recept van de buur, Uien
Van Els Gijsenbergh

Ingrediënten

  • 250 gram Zelfrijzend bakmeel
  • 3 Eieren
  • 125 ml Tomatensap of melk
  • 50 gram Roomboter
  • 150 gram Kleingesneden ui
  • 1 handvol Bieslook
  • 175 gram Sjevroaje geitenkaas uit Eijsden

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 195ºC.

  2. Meng de ingrediënten en stop deze in een cakevorm.

  3. Bak ongeveer een uur in de oven.